Het natuurgebied de Froskepôlle in Leeuwarden biedt u de prachtigste plekjes in de omgeving.

Veel groen en dicht bij de grotere wateren in Friesland zodat u naar hartelust kunt kanoën.

Familie de Jong verhuurt naast kano's ook motorboten en roeiboten. Dus plezier voor het hele gezin.

Neem vrijblijvend contact op voor de mogelijkheden.

Wij weten zeker dat het u goed zal bevallen!

Froskepôlle

Froskepôlle

Froskepôlle Froskepôlle

Kanoroutes rond Leeuwarden

Let Op! Het verhuurbedrijf is opgeheven. Gelieve geen contact meer op te nemen voor verhuur. Voor uw gerief laten we onderstaande informatie staan op onze website. Zo kunt u zelf nog eens een tochtje ondernemen in ons mooie Friese landschap.

In en om Leeuwarden is het prachtig kanovaren. Een ronde Leeuwarden en Bartlehiem is al gauw 30 km.

Naar het startpunt Wyns:
Vanaf Leeuwarden ga je in noordelijke richting en neem de afslag Lekkum. Voorbij Lekkum blijf je de smalle weg volgen naar het volgende dorp Wyns. Hier is een fietspontje en een picnictafel. Ook is er een terras aan het water bij eetcafé De Winze. Bij de aanlegplaats is een lage instap voor kano's. Zo kunt u zelf nog eens een tochtje ondernemen in ons mooie Friese landschap.

Ronde van 30 km:
Ga na het noorden in de richting Dokkum. Je komt voorbij het buurtschap Tichelwurk en na 3 km bereik je Bartlehiem. Het van de Elfstedentocht beroemde bruggetje is links. Je gaat hier rechtaf de Oudkerkstervaart op. Dit is de route naar Leeuwarden zoals de schaatsers met de Elfstedentocht het laatste stuk naar Leeuwarden afleggen. Na 3,4 km ga je rechtsaf de Murk op. Je komt voorbij Oudkerk en het Oudkerkstermeer (klein meertje). Na 3,8 km kom je bij de Kanterlandsbrug.

Elfstedenbrug
Deze brug is bedekt met tegeltjes waarop deelnemers van de Elfstedentochten staan afgebeeld. Het is de laatste brug voor het eindpunt van de Elfstedentocht. Blijf rechtuit gaan en bij het begin van Leeuwarden ga je rechtuit onder de snelweg door. Aan de rechterkant zijn huizen en er zijn verschillende zijvaartjes de wijk in. Blijf echter rechtuit de hoofdvaart volgen. Net voor de spoorbrug (je ziet ook hoogspanningslijnen) ga je rechtsaf de vaart Kurkemeer op. Na een recht stuk is een bocht naar rechts en weer naar links. Voorbij deze bochten is net voor de tweede brug aan de linkerkant de plek waar je moet overdragen. Er is een grasveldje met een speelhuisje. Je kunt hier goed uitstappen.

Aan de andere kant is het iets lastiger (maar wel te doen). Bij een kleine scheepswerf ga je te water en je gaat linksaf het Nieuwe Kanaal op. Volg de bocht naar rechts en je komt voorbij een havengebied met rechts verschillende inhammen. Er is industrie en er zijn boothuizen. Ga echter rechtuit tot je voorbij een grijs gebouw komt. Er is een hoog hek met veel stekels. Dan ga je rechtsaf de Potmarge op. Dit is een lange vaart met verschillende bochten. Blijf de hoofdvaart volgen.

Potmarge
Bij een brug kom je voorbij Eatcorner Potmarge. Na een park kom je op een viersprong uit. Hier ga je rechtuit naar het centrum. Je komt voorbij kelders aan de linkerkant (net als in Utrecht), maar een stukje verder is aan de rechterkant een kanosteiger waar je goed kunt uitstappen. Vanaf hier ga je een klein stukje terug en onder de brug ga je linksaf De Tuinen in. Bij de T-kruising ga je rechtsaf en vervolgens weer rechtsaf. Je komt nu weer op hetzelfde kruispunt uit als waar je eerder was.

Ga rechtsaf dezelfde gracht in. Na een brug keer je linksom terug en ga dan de rechter doorgang van de brug door. Volg de bocht naar rechts en je komt langs het Waagplein. Na een bocht naar links kom je op de Westerstadsgracht uit. Ga rechtsaf het volg het water om het centrum heen. Je komt langs de scheve toren Oldehove en vervolgens gaat het over in Dokkumer Ee. Vanaf hier is het 6 km terug naar Wyns.

Bron: Kanoroutes.nl

 

Info

Kano, Waterfiets, Motor- en
Roeibootverhuur A.M. de Jong

Avondsterweg 11-B
8938AK Leeuwarden

.

Froskepôlle

Daar waar de stad overgaat in de natuur ligt de Froskepôlle. Aan de rand van Leeuwarden,  alleen toegankelijk via de Avondsterweg. Of je moet de gelukkige eigenaar van een boot(je) zijn.

Bos, riet, vijverpartijen en in de verte het weidse Friese landschap. Klik hier voor meer info over de Froskepôlle

S5 Box

Login Form

S5 Register

*
*
*
*
*

Fields marked with an asterisk (*) are required.